Het Wilgenpaard

EM

Effective Microbiology (EM)

"Zoals je ziet, zijn de diertjes in de tuin er enthousiast over!"

In het najaar van 2017 kreeg Eranta, ons lieve paard, een Arabier van toen 21 jaar oud, steeds meer last van hoest. Met allerlei kruidenmiddeltjes, maar ook met antibiotica van de veearts, bleef de hoest enige tijd weg. Daarna begon het opnieuw en in de winter werd het alleen maar erger. Zo erg dat ze het ook benauwd kreeg met lopen. Berijden kon vaak al helemaal niet meer.

Begin 2018 ging onze eigen veearts met pensioen. De nieuwe dierenarts gaf haar een heftig slijmoplossend middel en antibiotica met het advies om haar naar de kliniek te brengen. Om te constateren of er een bacterie in haar longen zou zitten, en zo ja welke, zouden haar longen worden volgespoten met water, wat er daarna weer uitgezogen zou worden.

Voor mij was alleen dit beeld al traumatisch, laat staan hoe het voor een dier is dat het moet ondergaan en dan het gevoel krijgt dat het stikt of verdrinkt. Dat wilde ik Eranta niet aandoen.

Uiteindelijk heb ik haar een kuur gegeven van sterk geconcentreerde knoflookolie. Dat heeft er in ieder geval voor gezorgd dat ze geen gele snot meer had.


Voorjaar 2018 ben ik me gaan verdiepen in EM


Het begon met gedroogde Bokashi (keukenafval gefermenteerd met EM) voor in mijn tuin, met als resultaat prachtige dahlia’s. In de zomer, vooruitdenkend aan Eranta en de winter, ben ik meer gaan lezen over EM en kwam op het idee voor een potstal met behulp van EM.

De grootste belasting voor de luchtwegen van het paard was namelijk de ammoniakdamp, die bij de urine vrijkomt. En dit ondanks het feit dat haar stal elke dag wordt uitgemest.

Nadat ik eerst de stal grondig had schoongemaakt met water, heb ik de stal om de paar dagen bespoten met EM-A. Ondertussen was ik ook begonnen om zelf EM-A te maken, door het “brouwen” van de moederbron EM-1 in combinatie met melasse.

En zo begon ik aan de potstal. Voordat ik de eerste laag stro legde, heb ik de grond bestrooid met vulkaanmeel en aardemineraalkorrels. Gelukkig was het een lange, heerlijke zomer, zodat Eranta veel buiten was, maar toen de nachten begonnen af te koelen ging zij ’s avonds naar binnen. Overdag, als ze weer buiten was, haalde ik de mest weg, bespoot de stal en drinkbak/voerbak met EM-A en strooide vulkaanmeel over plekken die vochtig waren, met daarna weer wat handjes schoon stro erbij.

Nu is het half november en hanteer ik dit principe nog steeds. Ze heeft nu een heerlijke dikke strolaag en een stal waar de luchtkwaliteit goed is. Ze ligt ook veel meer dan voorheen en de stal voelt heel behaaglijk aan. Ik kan in haar stal werken met mijn goede kleren aan, want er hangt geen hinderlijke geur.

Het allermooiste is, dat ze sinds begin september niet meer hoest, weer goed kan ademen en dat we ook weer samen kunnen genieten van een buitenrit.

Eens in de 8 weken laat ik haar natuurlijk bekappen De smid die dit al 10 jaar doet, wist niets van mijn EM-gebruik. Wel vroeg hij zich bij het laatste bezoek af hoe het toch kwam dat Eranta na al die jaren ineens van die harde hoeven had. Nu is het paard veel krachtiger en meer ontspannen, ze zit gewoon heel goed in haar vel.

Door deze ervaringen begon ik steeds meer EM-producten te gebruiken en ik ervaar het echt als heel positief. Het allermooiste vind ik, dat we nu een positieve bijdrage kunnen leveren aan Moeder Aarde, als tegenhanger voor al het misbruik dat er van haar wordt gemaakt. Het gebruik van EM werkt door op alle levende wezens op aarde. Dat maakt mij blij en geeft mij goede hoop voor de toekomst.

Mijn enthousiasme heeft ertoe geleid dat ik nu EM-verkooppunt in Dordrecht ben geworden voor mens en dier. Waar het om artikelen voor de planten of de aarde gaat, werk ik samen met zadenhandel Vreeken aan de Voorstraat in Dordrecht.


Ik hoop van harte, dat jij ook met EM aan de slag wilt gaan. Met yoga is er niet na 1 les al resultaat, je bouwt het op. En zo is het ook met EM. Hoe langer en vaker je het gebruikt, hoe krachtiger het wordt.

Voor wie graag meer wil weten over EM en wat het voor jou en je omgeving kan doen is er een lezing over EM door Simone Vos. Simone werkt bij Agriton, de importeur van EM uit Japan.

Maandag 26 november om 19.30

Lezing over EM

Zeedijk 15, Dordrecht

 

Als je komt, laat het mij dan weten via de mail

Wilgen.paard@hetnet.nl

Ken je nog anderen die misschien ook willen komen, geef het dan graag door.

Docent

Lees meer over de docent, over haar studies en haar motivatie.

Meer lezen


Aanmelden voor een proefles

Meld je online aan voor een gratis proefles. Om te kijken hoe het in de groep is.

Aanmelden


Lestijden

Tijden en dagen waarop de lessen plaatsvinden en ook de vakanties.

Tijden